Oglas
KT31029
Za precizno određivanje šećera u moštu koristi se automatski refraktometar.
Skale:
0 – 140 o Oe (skala za utvrđivanje koncentracije šećera u širi po OECHSLE-u)
0 – 26 o KMW Babo (skala za utvrđivanje koncentracije šećera u širi po Babo-u)
0 – 32% Brix koncentracija (skala za utvrđivanje koncentracije šećera u voću ili rastvorima)
Sasvim sigurna i jedino pouzdana metoda utvrđivanja potpune tehnološke zrelosti jest ona, kojom se utvrđuje sadržaj šećera u grožđu.
Prvo merenje obavi se 10-12 dana pre berbe: ubere se 2-3 kg grožđa u raznim delovima vinograda, sa raznih strana nekoliko čokota, taj prosečan uzorak se izmulja (umatan u čistu gazu ili krpu) i u dobivenom moštu izmeri sadržaj šećera.
To se ponovi još dva, tri puta (svakog trećeg dana) i kad se utvrdi da se količina šećera u moštu ne povećava, čekanja više nema, grožđe treba brati.
Nekom će se činiti da se taj posao ne isplati, i da je to suvišna briga.
Međutim, treba imati na umu da se dnevni prirast sadržaja šećera od početnih 0,1 % do posljednjih, vrlo sunčanih dana pred berbu u povoljnim uslovima može povećati i do 0,2 %.
Uz to ne treba zaboraviti, da se tih poslednjih dana sazrevanja grožđa u njemu najviše razvijaju mirisne buketne materije (svojstvene sorti), koje daju vinu bogatstvo svih sortnih osobina (miris, okus, boja).
Pored groždja refraktometar se može koristiti za bukvalno sve vrste voća.
Made in Italy
Mogućnost kupovine preko računa. Cena je sa iskazanim PDV-om
Država / Grad
- Broj oglasa 3543
- Cena 4,700 / RSD
- Kategorija oglasa Oprema za destilerije, Oprema za pivare, Oprema za vinarije